PODZIEL SIĘ

Wiele osób lubi słodkości, ale jak wiadomo kupowane ciasta, czy desery nie zawsze smakują dobrze, a jeżeli nawet smakują, to na pewno nie tak, jak te własnej roboty. Ponadto powszechnie wiadomo, że do sklepowych wypieków, dodaje się roślinne tłuszcze utwardzane, które mają tragiczny wpływ na nasze zdrowie. Są również osoby, które uczulone są na gluten i nie mogą pozwolić sobie na to, aby kupować wypieki w cukierniach. To samo możemy powiedzieć o weganach, którzy absolutnie w swojej diecie nie tolerują żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

A jak wiemy jaja, masło, czy mleko, to składnik zdecydowanej większości ciast. Dobrze się jednak składa, że rynek spożywczy, bogaty jest w różnego rodzaju produkty, które stanowią zamienniki do standardowych produktów, w związku z czym zarówno bezglutenowcy, jak i weganie będą mogli znaleźć produkty odpowiadające ich potrzebom. Ponadto, w internecie aż roi się od stron na których możemy znaleźć przepisy na ciasta dedykowane cukrzykom, osobom na diecie bezglutenowej, osobom nietrawiącym laktozy, weganom oraz tym, którzy obsesyjnie dbają o zdrowie. Oprócz ciast, możemy znaleźć również przepisy na desery bazujące na przykład na mleku kokosowym i tapioce, lub też na mleku sojowym.

Wszelakie koktajle oparte wyłącznie na warzywach i wodzie, lub owocach i mleku sojowym, czy kokosowym, to obecnie standard w wielu restauracjach, czy też kawiarniach, jednak spore grono osób, bardzo sceptycznie podchodzi do deserów, czy dań, których sami nie przygotowali, ponieważ wolą mieć pewność, czy dana potrawa zawiera tylko te składniki, które powinna zawierać, czy na przykład została doprawiona jakimś ulepszaczem smaku, którego unikają jak ognia, w związku z czym stawiają na samodzielne gotowanie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here