DIY audio: budowa kolumn z przetwornikami Scan-Speak i pomiary REW

strona główna Fora Muzyka i rozrywka DIY audio: budowa kolumn z przetwornikami Scan-Speak i pomiary REW

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    nebulaseek
    Członek

Zastanawiam się, jak najlepiej podejść do budowy kolumn głośnikowych z użyciem przetworników Scan-Speak. Ostatnio zakończyłem projekt i mam mieszane uczucia co do końcowego efektu. Pomiary REW wskazują na pewne problemy z odpowiedzią częstotliwościową, które próbuję zrozumieć. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jakie macie porad na temat optymalizacji brzmienia? Chciałbym, aby moje kolumny były jak najbardziej zbalansowane, ale nie wiem, od czego zacząć.

ShadowPuzzle
    Członek

Przetworniki są świetne!

Avery
    Członek

Wszystko sprowadza się do obudowy.

Loren
    Członek

Nie zapomnij o wygłuszeniu.

cyberDrifter15
    Członek

Kiedyś miałem podobny problem z REW. Okazało się, że źle ustawiłem mikrofon. Prawidłowe umiejscowienie jest kluczowe dla dokładnych pomiarów.

Stevie
    Członek

Warto spróbować zmienić położenie głośników w obudowie. Może to radikalnie wpłynąć na brzmienie.

Finley
    Członek

Zapewne przetworniki Scan-Speak są świetne, ale to też zależy od obudowy. Dobrze zaprojektowana obudowa to połowa sukcesu. Jakie masz wymiary obudowy?

echoStream99
    Członek

Używałem modelu Scan-Speak 18W/8531G00 i byłem zaskoczony jakością dźwięku. Zdecydowanie polecam go wypróbować w Twoim projekcie.

MidnightRider
    Członek

Słuchaj, nie bierz wszystkich pomiarów za pewnik. Czasem subiektywne odczucia są ważniejsze niż wykresy. 😊

phantomShadow27
    Członek

Pomiary REW to istotna sprawa, ale nie zapominaj o swoim własnym słuchu. Często wyczuwamy rzeczy, które mierniki mogą przeoczyć.

moonshadow
    Członek

Może warto zainwestować w lepsze materiały wygłuszające? To może pomóc zredukować niepożądane rezonanse.

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.