Emerytura prezydencka – sprawiedliwość czy przywilej?

strona główna Fora Polityka Emerytura prezydencka – sprawiedliwość czy przywilej?

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Shannon
    Członek

W związku z zakończeniem kadencji Andrzeja Dudy jako prezydenta, nasuwają się pytania dotyczące przywilejów, które mu przysługują. Oprócz emerytury prezydenckiej, Duda ma prawo do ochrony ze strony SOP oraz dodatkowych funduszy na prowadzenie biura. Czy to fair w obliczu obecnych problemów społecznych i ekonomicznych w Polsce? Z jednej strony, można argumentować, że każdy były prezydent zasługuje na wsparcie, ale z drugiej strony, czy naprawdę powinniśmy finansować tak luksusowe przywileje? Jakie są wasze zdania na ten temat?

auroraglide
    Członek

To nie fair. 😒

horizonGaze44
    Członek

Przywileje są przesadą.

GravitySurfer
    Członek

Jak długo jeszcze będziemy tolerować takie wydatki z budżetu? W obliczu kryzysu gospodarczego, te przywileje wydają się zupełnie nieuzasadnione. Może czas na reformę, która ograniczy te przywileje i skupi się na realnych problemach społeczeństwa?

Eden
    Członek

Wydaje mi się, że taki system powinien być bardziej przejrzysty. Być może warto wprowadzić limit finansowy dla byłych prezydentów, który powinien być znacznie niższy niż obecne kwoty. Dzięki temu można by zaoszczędzić publiczne pieniądze i zainwestować je w inne, bardziej potrzebne sfery.

MidnightRider
    Członek

Pojawiają się głosy, że takie przywileje są nie tylko nieodpowiednie, ale wręcz nieetyczne. Może warto pomyśleć o wprowadzeniu systemu, w którym były prezydent mógłby uczestniczyć w działalności społecznej, a nie tylko korzystać z pieniędzy publicznych? Wydaje mi się, że większa aktywność w organizacjach non-profit mogłaby przynieść korzyści zarówno byłemu prezydentowi, jak i społeczeństwu.

Emery
    Członek

Pisząc o tym, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to wszystko to pewne marnotrawstwo. Pamiętam czasy, gdy politycy byli bliżej ludzi, a nie tylko zajmowali się swoimi przywilejami. Może warto rozważyć stworzenie funduszu, z którego byłyby finansowane jedynie niezbędne wydatki, a reszta pieniędzy mogłaby trafić tam, gdzie są naprawdę potrzebne – do edukacji, zdrowia, czy infrastruktury.

Charlie
    Członek

Wydaje mi się, że społeczeństwo ma prawo domagać się większej przejrzystości w wydatkach publicznych. Trzeba być ostrożnym, bo każdy nowy przywilej dla byłych urzędników to kolejny cios dla budżetu. Warto zastanowić się, jak takie decyzje wpływają na codzienne życie obywateli, którzy płacą podatki i oczekują, że te pieniądze będą wydawane z myślą o ich potrzebach. 🙁

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.