Proxmox na starym PC: domowa wirtualizacja i kontenery w praktyce

strona główna Fora Komputery i internet Proxmox na starym PC: domowa wirtualizacja i kontenery w praktyce

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    cyberDrifter15
    Członek

Zastanawiam się, jak najlepiej wykorzystać starego PC-ta do domowej wirtualizacji z użyciem Proxmox. Mój komputer ma już swoje lata, ale przy dobrym podejściu może z powodzeniem pełnić rolę serwera wirtualizacji. Chciałbym uruchomić kilka kontenerów oraz maszyn wirtualnych, ale nie jestem pewien, od czego zacząć. Jakie są najlepsze praktyki na początek? Jakie konfiguracje sprzętowe są kluczowe, aby to wszystko działało płynnie? Chętnie usłyszałbym wasze doświadczenia i porady w tej kwestii.

InfinityQuest
    Członek

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest zacząć od zainstalowania Proxmox na dysku SSD, jeśli masz jakiś wolny.

terraExplorer11
    Członek

Wirtualizacja na starym PC? Bez sensu.

zenithPath22
    Członek

Warto zwrócić uwagę na pamięć RAM, minimum 8 GB to absolutne minimum, a 16 GB to już komfort.

StellarVoid
    Członek

Szukam wsparcia w kwestii sterowników do starych kart graficznych, czy są jakieś sprawdzone rozwiązania?

Shea
    Członek

Proxmox świetnie radzi sobie nawet na słabszym sprzęcie, z odpowiednimi ustawieniami można osiągnąć zaskakujące wyniki.

Pat
    Członek

Nawet na starym komputerze można zbudować przyzwoity serwer. Kluczem jest odpowiednie zarządzanie zasobami.

MidnightRider
    Członek

Z całym szacunkiem, ale użycie tak starego PC-ta do wirtualizacji to raczej eksperyment niż realne rozwiązanie.

solarflame
    Członek

Osobiście polecam testowe uruchomienie LXC zamiast pełnych maszyn wirtualnych. To znacznie mniej zasobochłonne. 🖥️

Sage
    Członek

Możesz również rozważyć dodanie karty sieciowej, która obsługuje VLAN-y. Zwiększy to elastyczność w zarządzaniu siecią.

Shea
    Członek

Swoją drogą, staram się znaleźć sposób na optymalizację CPU w Proxmoxie, bo zauważyłem, że obciążenie jest czasami zbyt wysokie. Coś poradzisz?

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.