Odrobaczanie psa – na czczo czy po jedzeniu?

Regularnie wykonywane odrobaczanie psa pozwala zachować mu lepszą odporność, a także chroni mieszkających z nim opiekunów przed chorobami odzwierzęcymi i pasożytniczymi. O odrobaczanie psa warto zadbać szczególnie jeśli w domu są małe dzieci. Ich układ odpornościowy nie jest bowiem jeszcze w pełni wykształcony i może nie ochronić ich przed pasożytami. Jak należy przeprowadzać odrobaczania psa: po jedzeniu czy na czczo oraz w jaki sposób zadbać również o bezpieczeństwo jego opiekunów.

Na czym polega odrobaczanie psa?

Farmakologiczne tabletki na odrobaczenie podawane zwierzętom dostaniemy zazwyczaj u lekarza weterynarii. Pozwalają one na usuwanie pasożytów, które zagnieździły się w organizmie, ale nie zapobiegają groźbie ich ponownego pojawienia się. Dlatego też pies, zwłaszcza mieszkający w domu z małymi dziećmi czy osobami o obniżonej odporności, powinien być regularnie badany pod kątem występowania pasożytów. W przypadku szczeniąt, które zgodnie z badaniami zazwyczaj są zarobaczone, tego typu kontrole i przeciwdziałanie pasożytom i bakteriom przeprowadza się na początku nawet co 2-3 tygodnie. U zwierząt dorosłych warto najpierw przeprowadzić u weterynarza badanie kału zwierzęcia wykonywane co 3 miesiące, jeśli pies ma skłonność do chwytania i zjadania różnych zakazanych „smakołyków” na spacerach bądź ma kontakt z odchodami zwierząt dziko żyjących. Zwierzęta domowe utrzymywane w większej czystości mogą być poddawane tego typu badaniom co pół roku. Kontrolę kału przeprowadza się w laboratorium w przychodni weterynaryjnej, gdzie zanosi się próbki zebrane z trzech kolejnych dni. Najczęściej wyniki dostępne są jeszcze tego samego dnia, pozwalając na szybkie podjęcie dalszych działań.

Likes:
0 0
Views:
20
Article Categories:
Przyroda i zoologia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *