Restauracja turecka – dania pełne aromatu oraz wyjątkowego smaku

Turcja to państwo w którym przed wiekami stykały się zarówno ludy Wschodu, jak i Zachodu. Bogactwo różnorodnych kultur znalazło swoje odbicie w kuchni. Do dziś widoczne są w niej wpływy greckie, francuskie, indyjskie oraz chińskie. Tureckie potrawy charakteryzują się niezwykłymi aromatami oraz bardzo intensywnym smakiem. Wystarczy odwiedzić restaurację Osmanię i skosztować serwowane tam dania, aby zrozumieć że są one wyjątkowe oraz jedyne w swoim rodzaju.

Kuchnia turecka – menu pełne wyjątkowych aromatów

Do dziś kuchnia turecka czerpie z tradycji kulinarnych dawnego Imperium Osmańskiego, które to sięgało od południa Europy, poprzez północną Afrykę aż do Azji Mniejszej. Mieszanka wpływów wschodnich oraz zachodnich ma swoje odzwierciedlenie w serwowanych potrawach. Tureckie menu jest pełne świeżych warzyw, aromatycznych przypraw oraz dobrze przyrządzonego mięsa.

Z racji tego, że na obszarze dzisiejszej Turcji żyli niegdyś nomadowie zajmujący się hodowlą zwierząt pasterskich podstawą kuchni tureckiej jest jagnięcina, baranina oraz wołowina. Mięsa te są głównym składnikiem köfte, czyli mięsnych kotlecików podawanych z kaszą bulgu.

Nie brakuje w niej również produktów mlecznych takich jak sery i jogurty. Gdy nomadowie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia ich jadłospis został wzbogacony o warzywa. I do dziś w kuchni tureckiej króluje: bakłażan, cukinia, ogórki, kapusta, pomidory, soczewica, bób oraz ciecierzyca.
Restauracja turecka a serwowanie aromatycznych dań z tradycją

Któż z nas nie docenia walorów smakowych tureckiego kebabu przygotowywanego na ruszcie obrotowym czy też w postaci szaszłyka. Potrawa ta jest chlubą tureckiej kuchni i trudno bez jej obecności wyobrazić sobie turecką restaurację. Osmania to taki lokal w którym można zjeść tradycyjną wersję kebaba, do którego zgodnie z turecką recepturą nie dodaje się sosów. Mięso jest przyrządzone w taki sposób, że sosy są zbyteczne.

Ta wyjątkowa restauracja turecka serwuje także przepyszne potrawy dla wegan. Mogą oni zaspokoić swoje kubki smakowe pieczonym bakłażanem czy daniem z farszem zawijanym w liścia winogron. A na przystawkę warto skosztować:

  • mercimek köfte – kotleciki z czerwonej soczewicy
  • sigara boreği – ruloniki z ciasta yufka nadziewane fetą
  • falafele – kotleciki z ciecierzycy

Doskonałym wyborem jest także humus z ciecierzycy z dodatkiem kminu rzymskiego oraz turecki, biały ser. Wyjątkowym smakiem charakteryzuje się także zupa mercimek çorbası, czyli z czerwonej soczewicy, dodatkowo dekorowana miętą oraz czerwoną papryką oraz kumpir – ziemniaki nadziewane serem, masłem oraz warzywami.

W bogatym menu tureckiej restauracji nie brakuje także przepysznych słodkości. Baklava to deser składający się cienkich warstw ciasta przekładanego miodem oraz orzechami z dodatkiem syropu. Wyjątkowym smakiem zachwyca też turecka chałwa przygotowana z miazgi sezamowej o smaku pistacjowym, kakaowym lub waniliowym.

Restauracja turecka to miejsce, które warto odwiedzić, by skosztować przepysznych dań z ponad tysiąc letnią historią.

Likes:
0 0
Views:
35
Article Categories:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *