Urządzenia chłodnicze w gastronomii – najlepsze witryny i szafy

Odpowiednia ekspozycja najlepszych bestsellerów to istotny punkt w każdym biznesie. W biznesie gastronomicznym jest on jednak ważny szczególnie – jedzenie zaczyna się bowiem od oczu, jak mawia stare porzekadło, a dobra witryna chłodnicza pozwoli pokazać oferowane przysmaki z jak najlepszej strony. Dlatego należy poświęcić odpowiednią uwagę nie tylko samej ekspozycji, ale zadbać o to, by szafa chłodnicza spełniała wszystkie pokładane w niej nadzieje.

Co to jest witryna chłodnicza


Podstawą branży gastronomicznej jest świeżość oferowanych produktów. Tylko odpowiednie przechowywanie żywności gwarantuje potrawy najwyższej jakości, które przyciągną do lokalu nowych klientów i sprawią, że nie będzie to jednorazowa wizyta.
Szafy chłodnicze to urządzenia przeznaczone właśnie do przechowywania żywności w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu, że są przeszklone, spełniają aż dwie ważne funkcje: przechowywania i chłodzenia żywności oraz prezentowania najlepszych wyrobów lokalu.

Rodzaje witryn i szaf chłodniczych


Na rynku można znaleźć wiele różnych modeli szaf chłodniczych. W zależności od potrzeb prowadzonego biznesu można wybierać między witrynami, szafami, ladami czy stołami chłodniczymi lub mroźniczymi. Ich rozmiar, model i zakres chłodzenia jest dość szeroki – od całkiem małych witryn stojących na ladach, zwanych nastawnymi lub nablatowymi, używanych wszędzie tam, gdzie chłodzone artykuły są tylko dodatkiem do głównej oferty (np. w kawiarniach) po wysokie, dwumetrowe szafy i długie lady służące do przechowywania i ekspozycji większej ilości sprzedawanych produktów (jak ma to miejsce w wypadku na przykład cukierni, lokali garmażeryjnych, sklepów mięsnych, czy wreszcie supermarketów).

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu


Zakup odpowiedniej witryny to spory koszt. Dlatego podczas wyboru odpowiedniego urządzenia, warto zwrócić uwagę na następujące cechy:

Funkcjonalność


Na nic się zda droga witryna, jeśli nie będzie spełniała swojej funkcji. Zbyt duża będzie generować niepotrzebne koszty, zbyt mała wymusi w końcu zakup większego urządzenia. Warto więc dobrze przemyśleć celowość zakupu takiej witryny. Inne funkcje powinna mieć witryna chłodnicza na ciasta, a inne na mięso.

Energooszczędność


Takie witryny pobierają prąd nieprzerwanie, dlatego warto zwrócić uwagę na to, ile prądu szafa będzie zużywać. Czasem warto zwrócić uwagę na model, który jest droższy w zakupie, ale przy nieprzerwanym użytkowaniu będzie generował mniejsze koszty związane z opłatą za energię, co za tym idzie będzie bardziej ekonomiczny i ekologiczny.

Serwis i gwarancja


Im droższy sprzęt mamy na myśli, tym większą uwagę należy zwrócić na dostępność serwisu, zarówno w okresie gwarancji jak i po jej ustaniu. Zwłaszcza w przypadku dużych witryn, których długotrwała awaria może przynieść wymierne straty. Dlatego sprawna obsługa posprzedażowa to istotny czynnik, na który należy zwrócić uwagę.

Likes:
0 0
Views:
42
Article Categories:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *